publicaties

2024

HOE DAT VOELT is een gelegenheidsgedicht, geschreven voor het project ‘Duizenden kleurrijke kusjes’ van beeldend kunstenaar Riëlle Beekmans. Opgenomen in het boek ‘Pieters kleurrijke kusjes’, Stichting Op Visite 2024.

In ‘DICHTER.32 fabeldieren’ is het gedicht hoe overleef je de woestijn of hoe word je een held – of allebei opgenomen. Dat gaat over het fabeldier basilisk. Uitgeverij Plint 2024.

Boekhandel De Vries Van Stockum sloot zondag 2 juni 2024 de Den Haag Week feestelijk af met de bekendmaking van de winnaar van de dichtwedstrijd ‘Ode aan Den Haag’. Kees ’t Hart las alle inzendingen en koos als winnaar Margriet van Bebber met haar gedicht DE HAAGSE SCHOOL. Je vindt het op de website.

Gedicht wind van land naar zee is een van de geselecteerde gedichten van POEZIE IN DE BRANDING 2024. Te zien in de branding van Bergen aan Zee van 15 mei tot 10 juni, bij de strandopgang Zee-aquarium.

Op 14 maart siert het gedicht ik nader het blauwe uur de Poëziekalender 2024 van Uitgeverij Plint. Het gedicht stond oorspronkelijk in ‘Oog in oog’, Uitgeverij Kleine Uil, Groningen, 2011. Ook opgenomen in de bundel ‘het blauwe uur’, Poëziefonds OPEN, Uitgeverij U2pi, 2022.

SCHRIJF! is mijn 30ste gedicht in de publieke ruimte. Vanaf 2 mei 2024 te zien op de rugplankjes van de tribune in DOK – bibliotheek Delft.

Het gedicht EVENBEELD is opgenomen in de bundel ‘Veertig dagen een spiegel’, samengesteld door  Karen de Boer. Gedichten met illustraties in de veertigdagentijd van 2024.

Het gedicht IK NADER HET BLAUWE UUR is opgenomen in de bundel ‘THUIS’ – Bornse bundel 2024 met o.a. de tien winnende gedichten van de dichtwedstrijd ‘Borns Blauw’.

Twee gedichten PARADIJS en TEGELWIPPEN vind je in ‘DICHTER. 31 de tuin’ van uitgeverij PLINT.

Het gedicht OP DE GRENS uit ‘De Glans van de Polder’ – een kunstroute door de Bonnenpolder in Hoek van Holland 2021 – is gepubliceerd op de site ‘De Hoekse Schatkist’. Scrol naar het vierde gedicht.

VERHAALSOM, gedicht uit ‘DICHTER. 25 klimaatverandering’, staat in week 3 op ‘juniorWise’ bij openbare bibliotheken. Onderdeel van het project ‘Poëzie voor jou’ van Uitgeverij Plint.

2023

Tien dubbele wenskaarten met foto’s van Gabriëlle Ponjee van Delftse waterscenes zijn voorzien van HAIKU’s, waarvan drie door Margriet van Bebber. Goede doel is een financiële boost voor alumni van IHE voor een waterproject in het thuisland. Een uitgave van de gezamenlijke Delftse Rotaryclubs t.g.v. 100 jaar Rotary Nederland.

Het gedicht MILANESE NACHTEGAAL is opgenomen in de bundel van de 28e Poëzieprijs Boontje. Uitg. Zinspiratie 2023.

Het beeldgedicht HEELAL is geschreven bij een foto van Gabriëlle Ponjee. Te zien in de foto-expositie van FOCUS22 in Ballon Rouge in Rotterdam,  7/8 en 14/15 oktober 2023.

De POEZIEKALENDER 2024 verschijnt op 13 september. Hierin zijn drie gedichten opgenomen: ik nader het blauwe uur, op de grens en vandaag. Uitgeverij PLINT 2023

Het gedicht WAT WOORDEN WILLEN is in juli geplaatst bij de vijver van de tuin bij verpleeghuis Bieslandhof in Delft.

Het gedicht TEKEN is opgenomen in het zomernummer van DICHTER. nr 28 het heelal. Uitgeverij PLINT 2023

Vanaf 17 mei staat het gedicht VLOED LUISTER drie weken op een paal in de branding van Bergen aan Zee. Het is de zesde keer dat een gedicht van Margriet van Bebber is geselecteerd door Poëzie in de Branding.

Op 17 mei staat het gedicht IK NADER HET BLAUWE UUR  in combinatie met het schilderij ‘Pink Cloud 2’ van Louis de Leeuwe in DE GROTE NEDERLANDSE KUNSTKALENDER 2023.

Het gedicht WOORDEN VAN EEN WERELD ZONDER OORLOG is opgenomen in DICHTER. 27 twee minuten van Uitgeverij PLINT. Met meer dan 40 gedichten om te lezen en voor te dragen op 4 mei bij de Dodenherdenking.

2022

Het gedicht JE STAAT ER DOORGAANS NIET BIJ STIL  verscheen 18 november in de bundel WE LEERDEN KIJKEN door een ander licht, met de beste gedichten van de LiteratuurPrijs Zeist 2022. Een uitgave van ‘Literair Zeist’ 2022.

In DE GROTE NEDERLANDSE KUNSTKALENDER 2023 is het gedicht IK NADER HET BLAUWE UUR opgenomen in combinatie met het schilderij ‘Pink Cloud 2’ van Louis de Leeuwe. Wij geven samen kleur aan woensdag 17 mei 2023.

In LICHTVOETIG VI [uitg. Ter Verpoozing 2022] met de beste gedichten van het Nederlands Kampioenschap Light Verse-dichten 2022 zijn twee gedichten opgenomen: NATIONAAL HITTEPLAN en  OP EEN PIMPELMEES. Van dat laatste gedicht prijken twee regels op de omslag van de bundel.

PLINT POËZIEKALENDER 2023, met de mooiste gedichten van bijna 120 dichters, onder wie Margriet van Bebber. Uitgeverij Plint 2022

WAAR JE NIKS AAN HEBT MAAR TOCH [1], op 9 oktober bekroond met de speciale Boontjesprijs voor het gedicht dat ‘het meeste aanleunt bij de stijl van Louis Paul Boon’. Het gedicht is opgenomen in de bundel ‘27ste Poëzieprijs Boontje’, Zinspiratie Dendermonde [Blg].

VERHAALSOM, een gedicht in DICHTER. 25 over Klimaatverandering. Uitgeverij PLINT 2022.

Op 19 juni verscheen HET BLAUWE UUR, een bundel met 60 gedichten van Margriet van Bebber in de reeks dichtbundels van Poëziefonds OPEN bij Uitgeverij U2pi.

Op 17 juni verscheen het gedicht ZAAILINGEN in het symposiumboek ‘Een open wond‘ met o.a. de beste 10 gedichten van de Amsterdam UMC Poëzie Prijs. Thema was Trauma.

Op 17 maart is FEEST VAN NIKS het gedicht van de dag in PLINT POËZIEKALENDER 2022, de allermooiste gedichten uit vijf jaar DICHTER. Uitgeverij Plint.

Het ’trapgedicht’ VRIJ is 9 maart geplaatst op de grote trap in OPEN in Delft. Oorspronkelijk geschreven t.g.v. ‘75 jaar vrijheid’ in 2020.

2021

TWEE STRATEN EN EEN BRUG, gedicht over Corry Tendeloo in DICHTER. nr. 22 ‘op de schouders van reuzinnen’. Uitgeverij PLINT 2021

KIJK: BLAUWE DRUIFJESgedicht in ‘dood gewoon gaan hemelen – gedichten voor als je woorden zoekt’. Uitgeverij Plint 2021

GELIJKENIS GEGARANDEERD, gedicht in LICHTVOETIG V. Uitgever Ter Verpoozing, Peize 2021

PLINT POËZIEKALENDER 2022, de allermooiste gedichten uit vijf jaar DICHTER. met een bijdrage van Margriet van Bebber. Uitgeverij Plint 2021

Genomineerd voor de Plantage Poëzie Prijs 2021 met BIJ EEN BEDRIJFSBEZOEK AAN DE TRAMREMISE

FEEST VAN NIKS, gedicht in poëzietijdschrift DICHTER. nr. 21 FEEST. Uitgeverij Plint 2021

OP DE GRENSgedicht in de fiets- & wandelroute GLANS in de polder in en om de Bonnenpolder. KUnSTPLAATS Hoek van Holland 2021.

DELFT TUSSEN DE REGELS: 12 literaire audiotours door Delft augustus 2020 t/m juli 2021. Margriet van Bebber, auteur en voice over; Piet van der Pas, acteur; Titus Leeuw, componist en audio-engineer. https://www.delfia-batavorum.nl/audiotours
Januari: Bekende Delvenaren en Delftenaren; Februari: Delftse kinderen en jongeren; Maart: Burgers van Delft; April: Muziek in Delft; Mei: Ondernemend Delft; Juni: Delftse studenten: Juli: De moord op Willem van Oranje

VANDAAG, gedicht in de Plint Poëziekalender 2021 op 10 juni

IK NADER HET BLAUWE UUR, gedicht in VEERTIG DAGEN EEN VOGEL, samenstelling en illustraties Karen de Boer

RECEPT VOOR 19 MAART, gedicht in de Plint Poëziekalender 2021

JE HUMEUR, gedicht in poëzietijdschrift DICHTER. nr. 19 De Liefde. Uitgeverij Plint 2021

2020

DELFT TUSSEN DE REGELS: 12 literaire audiotours door Delft augustus 2020 t/m juli 2021. Margriet van Bebber, auteur en voice over; Piet van der Pas, acteur; Titus Leeuw, componist en audio-engineer. https://www.delfia-batavorum.nl/audiotours
Augustus: 75 jaar vrijheid; September: Stadsgeschiedenis; Oktober: Delftse architectuur en stedenbouw; November: Vermeer en tijdgenoten; December: Het imago van Delft onder schrijvers

DE NIEUWE NACHT, gedicht in poëzietijdschrift DICHTER. nr. 18 De Nacht. Uitgeverij Plint 2020

MESDAG, gedicht t.g.v. Dichter bij de Dood, Allerzielen 2020. Begraafplaats Oud Eik en Duinen in Den Haag

OPENLUCHTZWEMBAD ZUIDERPARKgedicht in de bundel Haags Verleden in gedichten, R.G. Ruijs Stichting 2020

OM EEN IDEE TE GEVEN HOE HET BEGON, gedicht bij canonvenster 41 De Televisie. In DICHTER. nr 17 over de nieuwe canon: 50 gedichten bij 50 belangrijke gebeurtenissen uit de Nederlandse geschiedenis. Uitgeverij Plint 2020

PLINT POËZIEKALENDER 2021 bevat drie gedichten van Margriet van Bebber: Recept voor 19 maart [19 mrt]; Vandaag [10 juni]; Hoe wij ons door de herfst heen slaan [13 okt]. Uitgeverij Plint 2020

KENNISMAKING, gedicht bij Poëzie in de Branding 2020 in Bergen aan Zee. De inzending van Margriet van Bebber is voor het vijfde achtereenvolgende jaar één van de winnende gedichten die op palen in de branding zijn geplaatst. Te zien bij de hoofdafgang (bij Zeeaquarium) van 16 september t/m 18 oktober in Bergen aan Zee.

ACHTER GLAS, gedicht in de bundel Vrijheid in coronatijd. Kunstplaats Hoek van Holland 13 sept 2020

WOORDEN VAN DE WERELD VOOR DE OORLOG, gedicht in de audiotour 75 JAAR VRIJHEID van DELFT TUSSEN DE REGELS

FEESTEN EN HERDENKINGEN, gedicht in nr. 16 van poëzietijdschrift Dichter.  CORONA de wereld staat stil en op zijn kop. Uitgeverij Plint 2020

WEDERHELFT, gedicht in Pandora, tijdschrift voor kunst & literatuur, nr. 1 / 2020

2019

ZIEK WORDEN IN DE ZOMER, gedicht in nr. 14 van poëzietijdschrift Dichter. met het thema GELUK. Uitgeverij Plint.

BANG! kunstproject Margriet van Bebber & Louis de Leeuwe november 2019. Tentoonstelling De Negende Kunst, strips en andere beeldverhalen. Haagse Kunstkring Denneweg 64. Tentoonstelling 2 t/m 24 november.

GRAFGIFT VOOR NOVEMBER, gedicht in de bundel ‘Gedichten Dichter bij de dood 2019’ t.g.v. Allerzielen 2 november Begraafplaats Oud Eik en Duinen in Den Haag.

DE HOORN, gedicht in de bundel Een wereld in je hand uitgegeven door de Metropoolregio Rotterdam Den Haag [MRDH]. Op 20 juni 2019 nam minister Ingrid van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap het eerste exemplaar in ontvangst.

VONDST, gedicht in de bundel De kunst van het verzamelen met 17 gedichten van Stichting KUnSTPLAATS in Hoek van Holland. Gepresenteerd op de poëziemiddag 16 juni 2019 in de tuin van Chateau du Lac in Hoek van Holland.

DROMEN AAN ZEE is het thema van Poëzie in de Branding 2019 in Bergen aan Zee. De inzending van Margriet van Bebber is voor het vierde achtereenvolgende jaar één van de twintig winnende gedichten die op palen in de branding zijn geplaatst. De gedichtententoonstelling werd geopend door dichter Elly de Waard en was te zien van 28 mei t/m 10 juni bij strandpaviljoen Blooming Beach.

2018

OVERBRUGGEN: Met de plaatsing van vier banken met dichtregels in de openbare ruimte in de Harnaschpolder in Delft is het project OverBruggen voltooid. Nu staan er twaalf bruggen en vier banken met dichtregels van Margriet van Bebber. De bankjes zijn te vinden op de Graskloksingel en de Moermantuinen.

GRAFGIFT is opgenomen in de verzamelbundel van Dichter bij de Dood, t.g.v. Allerzielen  2 november op Begraafplaats Oud Eik & Duinen in Den Haag.

INGELIJST is opgenomen in Goede Buren, Dichters in de Prinsentuin Magazine 2018 t.g.v. het poëziefestival 13 – 15 juli in Groningen.

BRIEF AAN EEN FLES is één van de twintig winnende gedichten op palen in de branding van Bergen aan Zee, dit jaar op het thema ‘post uit zee’. De expositie Poëzie in de Branding is te zien van 8 tot 29 mei bij strandpaviljoen Blooming Beach.

STAAT en VALT: twee miniatuurgedichten in de bundel Soms gaan letters  / Kortweg 2 onder redactie van Gerard Beentjes en Jos van Hest t.g.v. Poëzie aan de Brink Laren 2018.

2017

OP DRIFT is één van de twintig winnende gedichten op palen in de branding van Bergen aan Zee van 23 mei tot 6 juni. Bij strandpaviljoen Blooming Beach.

HOE OP DRIFT TE RAKEN en HOE NIET OP DRIFT TE RAKEN. Twee miniatuurgedichten in Kortweg, uitgave onder redactie van Gerard Beentjes en Jos van Hest t.g.v. het Poëziefestival van het Miniatuur 2017 in Laren op 22 januari.

2016

HOE OP DRIFT TE RAKEN. Gedicht in een installatie van Margriet van Bebber [tekst] en Louis de Leeuwe [beeld] bij het project OP DRIFT van de Haagse Kunstkring t.g.v. het 125-jarig bestaan. 5 t/m 27 november.

DREMPEL. Themagedicht bij de Kunst- en Cultuurroute Middelburg 6 november. Dichters van de Haagse Kunstkring te gast bij de Zeeuwse dichters.

DE EERSTE. Shakespearesonnet in programmaboekje van het concert Songs and Sonnets, t.g.v. Shakespeare 400 door Nieuw Kamerkoor Delft i.s.m. Poëziewerkplaats Delft. 5&6 november.

C’EST LA VIE. Stapelgedicht in het Haags Kunst Kookboek t.g.v. het 125-jarig jubileum van de Haagse Kunstkring. 28 oktober.

LEKKÂH NASSÛH. Woordwolk op het schutblad van het Haags Kunst Kookboek t.g.v. het 125-jarig jubileum van de Haagse Kunstkring.

HAAGS PARADIJS. Gedicht voor Windsister Warehouse, Denneweg 4 Den Haag. Project Dichter in de Winkel van de Haagse Kunstkring t.g.v. het 125-jarig jubileum 4 & 5 juni.

POEZIE IN DE BRANDING. Gedicht Zilt Recept op het thema ‘zeemonsters’, geplaatst op één van de 20 palen op de vloedlijn van Bergen aan Zee. 11 t/m 25 mei bij Strandpaviljoen Blooming Beach.

2015

ZO WIL IK BEDOELD ZIJN – verzamelde gedichten van de Delftse dichter Jan Boerkoel [1945 – 2010]. Samenstelling en redactie. Verschenen 16 december.

SPELEN. Gedicht in de bundel Liegen op een hoger plan met de honderd beste gedichten van de Turing Gedichtenwedstrijd. Uitgeverij Van Gennep.

2014

Kunstkaart met detail uit project OverBruggen in de Harnaschpolder Delft. Zin in Kunst project van La Scuola: www.academievoorlevenskunst.nl

2013

Het gedicht Buitenzaal geschreven voor het tegelpad in de tuin van het Rijksmuseum is opgenomen in de digitale bundel De Tegelregels – een collectie.

2012

Het gedicht Hoe wij ons door de herfst heen slaan is in oktober en november in heel Rotterdam op posters te zien als keuze van de stadsdichter Ester Naomi Perquin.

2011

Negen gedichten in Levenslef, verhalen over vallen en opstaan. Initiatief: La Scuola Academie voor Levenskunst. De Witte Uitgeverij, 11 september 2011.

Gedicht Ik nader het blauwe uur in de bloemlezing Oog in oog van het poëziefestival Dichters in de Prinsentuin, Groningen. Uitgeverij Kleine Uil, 2011

Kristal, dichtkunstwerk voor het Brede Schoolgebouw Het Kristal in de Harnaschpolder in Delft. Onthuld door wethouder Vorkurka bij de opening van het gebouw 19 mei.

Woorden van de wereld voor de oorlog, gedicht t.g.v. de dodenherdenking in Delft 4 mei

2010
OverBruggen, dichtregels voor brugleuningen van veertien bruggen in de Harnaschpolder Delft >>

2009
Gedicht verschil voor kunstwerk AmersPoort i.s.m. beeldend kunstenaar Judit Hodós voor de KunstVaarRoute 2009 in Amersfoort
Gedicht >>
KunstVaarRoute >>

Schrijflocaties, artikel over schrijven op locatie in Schrijven Magazine nr 3, juni/juli 2009

Beeldgedicht Flarden uit een biografie bij portret door Clasien de l’ Ecluse in de tentoonstelling Eigenzinnig Verbeeld in Galerie Meij & Meij Delft

2008
Gezicht op Delft, Schrijfwandeling door Delft voor Schrijven Online Plus >>

Gedicht Kapersjasje voor MUMA, Museum Maluku Utrecht

Schrijvers over Delft: acht literaire routes in samenwerking met Theo van der Heijden. Uitgevers: DOK & Erfgoed Delft e.o
ISBN 978-90-74063-23-4 >>

2007
Kleine IJstijd gedicht in de Dagkalender van de poëzie 2008, uitgeverij Meulenhoff

Portretgedicht Roy Silos in Black Fathers: 15 foto’s, 15 gedichten, 15 interviews van, over en met vaders

2006
Schrijvers bezorgen Delft imagoprobleem Delfts Dictee 2006 >>

2005
Foppe telt, van één tot elf. Telboek voor kleuters in samenwerking met illustrator Clasien de l’ Ecluse,. ISBN 90-810305-1- . De uitgave is de prijs in de categorie kinderboek van Koopman &  Kraaijenbrink Publishing

Inzending Het Blauwe Uur op de website literair tijdschrift Parmentier. Nominatie en een eervolle vermelding voor de Literaire prijs Gelderland 2005. Gedicht >>

Drie gedichten vertaald in het Perzisch door Amir Afrassiabi in het programmaboekje van ISCK, Iraanse Stichting voor Cultuur en Kennis, bij een poëziemiddag in De Unie in Rotterdam

Vijf gedichten in Woorden, lippen en tanden, bundel van negen dichters

2004
Vijf gedichten uitgezonden van 1 t/m 5 april op 0909GEDICHT(Gedichtenlijn)

Gelaagd, thema wintergedicht, uitgezonden in februari op                             0909GEDICHT (Gedichtenlijn)

2002
Melchior, verhaal over één van de hoofdpersonenen van het toneelstuk  over de VOC Verhaal op sterk water t.b.v. het basisonderwijs

Gedicht De straat liegt in Tijdschrift Nieuw Rotterdams Tij

2001
Gedicht Laten we op muziek van en uitgevoerd door Peter Goedhart op CD Watermuziek 2001 t.g.v. Rotterdam culturele hoofdstad van Europa 2001

2000
Vijf gedichten in Woorden groeien niet aan letters, bundel van tien dichters. ISBN 90-76064-04-0

Naaldwijklied op CD in diverse uitvoeringen in een uitgave van de Gemeente Naaldwijk

1999
Grafgift voor april, gedicht in de Dagkalender van de Nederlandse Poëzie 2000, samenstelling Hans Warren en Mario Molengraaf, Uitg. Meulenhoff

Gedichten bij de tentoonstelling Nieuw Amsterdam II, Chabotmuseum Rotterdam

Van een vader het beeld, beeldgedicht in de bundel ‘Vaders, Beelden & Gedichten, Beschouwingen’ i.s.m. Hanny Reneman. Stichting Beeld & Tekst, juni 1999

1998
Het Dikke Schrift, toneelstuk naar de roman van Agota Kristof. Uitvoering door de JeugdtheaterSchool van de Vrije Akademie Delft in juni 1999

De straat liegt, gedicht voor de Hoogbouwdag in Rotterdam

1997
Een gewone dinsdag, gedicht in de Dagkalender van de Nederlandse poëzie 1998, samenstelling Hans Warren en Mario Molengraaf, Uitg. Meulenhoff

Noël en zijn naam, kinderkerstverhaal in de bundel ‘Een mandje vol denneappels’, uitgeverij NZV

Het Naaldwijklied, opdracht van de gemeenteraad voor een                          gemeentelied t.g.v. ‘Naaldwijk 800 jaar in bloei’ in 1998

Tussen Niets en Geen, bundel van vier Delftse dichters,                                            uitgeverij Opwenteling. ISBN 90-9010347-3

1996
STAPEL, bundel proza en poëzie i.s.m. 15 beeldend                                                  kunstenaars, eigen beheer