projecten

DELFT tussen de regels – 12 literaire audiotours

00 DTDR logo web PNG final_625x365In twaalf literaire wandelingen zien we Delft, Delftse mensen en Delftse gebeurtenissen door de ogen van schrijvers, zoals zij die beschrijven in hun verhalen, romans, gedichten, toneelstukken, films, opera’s en liedjes.
Delft tussen de regels is een initiatief van Rotaryclub Delft- Vermeer en gemaakt door een collectief van cultuurmakers DelftTussenDeRegelaars.
Een jaar lang verschijnt elke maand een wandeling met een nieuw thema. De wandelingen worden als audiotour gratis aangeboden via de website van Delfia Batavorum.
15 augustus was de aftrap van het project op het St. Agathaplein met de eerste aflevering ’75 jaar vrijheid’.

Wandelen met een audiotour
Delft tussen de regels is een alternatief voor de jaarlijkse literaire wandeling van Rotaryclub Delft-Vermeer met een grote groep deelnemers. Die is door de coronamaatregelen niet mogelijk. Het project omvat twaalf podcasts met audiotours die belangstellenden kunnen downloaden op hun smartphone of computer. Daarna kan de wandeling op een zelfgekozen moment worden gelopen, solo, in een duo of een klein groepje vrienden. Vanuit de luie stoel ‘luisterwandelen’ is natuurlijk ook mogelijk.
Cultuurmakers
De literaire audiotours worden door een collectief van drie cultuurprofessionals bedacht, gemaakt en geproduceerd:
Voice over: Margriet van Bebber
Stemacteur: Piet van der Pas
Componist/audio-engineer: Titus Leeuw miauw.nu
Samenstelling: Margriet van Bebber https://hetschrijfbedrijf.com/
Het goede doel
Het project is mede mogelijk gemaakt met bijdragen van het Cultuurmakersfonds/Prins Bernard Cultuurfonds en Delfia Batavorum. Daardoor is het mogelijk de audiotours gratis aan te bieden. Uw vrijwillige donatie is welkom bij Rotaryclub Delft-Vermeer en bestemd voor de stichting KinderAcademie Delft. Richtlijn: €10 p.p. per wandeling, op rekening van Rotaryclub Delft-Vermeer NL45 INGB 0681 5189 79 o.v.v. KinderAcademie.

BANG! kunstproject Margriet van Bebber & Louis de Leeuwe november 2019

19 BANG! foto HKK 2

Nadat de darmkanker operatief was verwijderd, kreeg Margriet woordkanker. Er ging geen dag voorbij zonder dat het kankerwoord één of meer keren voorbijkwam. Een jaar lang noteerde ze dagelijks hoe kanker oppopte bij radio, tv, Internet, kranten, gesprekken, gevloek en gescheld.
Louis tekende het stripwoord BANG! over de platte tekst heen van de bizarre verzameling. Het beeld is een vrijwel letterlijk citaat, iconisch voor de vormentaal in stripverhalen.
BANG! in dubbele betekenis: een klap in je gezicht bij elk kankerwoord, en BANG! voor kanker in je lijf.

Project OverBruggen afgerond in december 2018

brug Harnaschpolder hout 1Met de plaatsing van vier bankjes met dichtregels van Margriet van Bebber in de Harnaschpolder is het project OverBruggen afgerond: twaalf bruggen en vier banken zijn met dichtregels verfraaid. Eerder werden 14 bruggen met beeldende kunst van Mariska van den Enden die ook deel uitmaken van het project al geplaatst.
Op 23 mei 2019 kreeg Margriet van Bebber samen met opdrachtgever Gemeente Delft de Le Comteprijs 2018 van Delfia Batavorum én de Publieksprijs van Delft op Zondag uitgereikt voor de dichtregels in de Harnaschpolder.

Poëzie in de Branding 2018

BRIEF AAN EEN FLES is één van de twintig winnende gedichten op palen in de branding van Bergen aan Zee, dit jaar op het thema ‘post uit zee’. De expositie Poëzie in de Branding is te zien van 8 tot 29 mei bij strandpaviljoen Blooming Beach.

2017-05-23 17.36.30

Poëzie in de Branding 2017

Het gedicht ‘op drift‘ van Margriet van Bebber is door de jury gekozen uit 231 inzendingen als één van de twintig winnende gedichten. De gedichten staan op palen in de branding van Bergen aan Zee. Op 23 mei geopend door Mevrouw Mariette Dölle, de directeur van Museum Kranenburgh. Thema van de wedstrijd was ‘Zand en Zee’. Te zien van 23 mei tot 6 juni bij Strandpaviljoen Blooming Beach.

 

foto-2Op Drift

Het project Op Drift is een van de activiteiten van de Haagse Kunstkring t.g.v. het 125-jarig bestaan in 2016. Dichters en beeldend kunstenaars gingen met het thema aan de slag. Kunstenaar Louis de Leeuwe maakte een  installatie op het gedicht HOE OP DRIFT TE RAKEN van dichter Margriet van Bebber. Te zien van 5 t/m 27 november 2016 in de galerie Haagse Kunstkring, Denneweg 64, Den Haag.

 

16-woordwolk-lekkah-nassuh-jpgHaags Kunst Kookboek

50 leden van de Haagse Kunstkring leverde een bijdrage aan het Haags Kunst Kookboek met kunstwerken, gedichten, foto’s, columns en recepten. Twee bijdragen van Margriet van Bebber: het stapelgedicht c’est la vie en de woordwolk Lekkâh Nassûh op het schutblad.

Levenslef

Margriet van Bebber is mentor bij La Scuola, Academie voor levenskunst. Zij begeleidde 11 schrijvers van levensverhalen voor publicatie in de bundel Levenslef, verhalen over vallen en opstaan van La Scuola, die 11 september – ’tien jaar na’ – verscheen. In deze bundel zijn 9 gedichten van haar hand bij dit thema opgenomen. De inleiding is geschreven door Stef Bos. Presentatie van de bundel was zondag 11 september 2011 in de Synagoge Delft. Bestelinformatie: ‘Levenslef’ kost € 19.95 ISBN 978-94-6107-086-9. Te bestellen bij boekhandels, bol.com, De Witte Uitgeverij, La Scuola / Academie voor levenskunst, en bij www.hetschrijfbedrijf.com.

detail-regel-2-look-2OverBruggen: Dichtkunst en Beeldende Kunst op Bruggen in de Harnaschpolder

De brugleuningen van bruggen in de nieuwe Delftse wijk Harnaschpolder worden met dichtregels en beeldende kunst verfraaid door dichter Margriet van Bebber en beeldend kunstenaar Mariska van den Enden. De eerste brug met teksten van Margriet van Bebber is in 2010 geplaatst: de Brug over de Look. In 2012 zijn drie bruggen met tekst op houten brugleuningen geplaatst. In de volgende jaren zijn de meeste van de overige tien bruggen geplaatst. Het is nog niet helemaal afgerond.

KunstVaarRoute 2009 Amersfoort

Onderdeel van de  KunstVaarRoute 2009 in Amersfoort  was het  kunstwerk AmersPoort, een gezamenlijk ontwerp van dichter Margriet van Bebber en beeldend kunstenaar Judit Hódos bij de Kamperbinnenpoort.  >>